BIOGRAFI

Inge Pedersen
født d. 2. januar 1936, Brønderslev
død d. 11. juni 2018, Aarhus

 

“Da jeg havde debuteret med “Leve med kulden”, digte, Borgen 1982, tænkte jeg – trods gode anmeldelser – at jeg egentlig havde det forkerte køn, den forkerte alder og den forkerte adresse.

For det første var det bestemt ikke nogen fordel for en forfatter at være kvinde.
Det var heller ikke – dengang som nu – nogen fordel at være at være ude over den første ungdom.
Og sidst, men ikke mindst var det slet ikke nogen fordel at bo og arbejde på den yderste, vestlige vandkant af Danmark, (hvor jeg havde mand og tre børn, og hvor mit arbejde bestod i at undervise i tysk og idræt på lærerseminariet i Nørre Nissum ved Lemvig.) Og at den geografiske position faktisk var noget af et handicap blev jeg bestyrket i, da et medlem af det københavnske parnas i fuld alvor sagde til mig: “… ja, det er jo svært at bo i Lemvig, når det er på Café Victor det foregår”).

Men måske fordi jeg er en stædig vendelbo (født 1936 i Brønderslev, Vendsyssels hjerte), tænkte jeg, at det sku’ bli’ løgn, at en hvilken som helst provinsiel person skulle fortælle mig, hvor (mit) centrum befinder sig, det sku’ jeg nok selv finde ud af. Og det har jeg forsøgt siden, bl.a. ved at skrive.

Ikke for at blive synlig. Men for at gøre noget andet synligt. Og her kan jeg ikke regne med noget så luftigt som ‘inspiration’. Det bedste er, når jeg tør være – ikke nogen andre steder end der hvor jeg er – ved mit skrivebord. Og der må jeg udholde at blive siddende inde i stilheden og ganske roligt vente på det som før eller siden kommer ud af blyanten eller computeren og ved min hjælp skriver sig selv.

Det næstbedste er, at jeg gennem min forfattervirksomhed har været og er i kontakt med mange søde og interessante mennesker.

Det er f.eks. sket ved, at jeg har været heldig at få tildelt rejselegater og skriveophold. Første gang da jeg et par gange sidst i 1980’erne var på højskolen Biskops Arnö ved Stockholm. Dertil kom senere Island 1992, Det Danske Institut i Rom 1995. Fundación Valparaiso i Spanien 1997. Berlin Prenzlauer Berg 1998. Skandinavisk Forening i Rom 2003. USA New York og Connecticut 2004 og 2011. San Cataldo, Italien 1994 og 2014. Og derudover mange ophold på Hald Hovedgaard, (senest sammen med amerikanske forfattere i 2014).

Desuden har jeg i årenes løb haft mange oplæsninger, f.eks. i litteraturforeninger, biblioteker og kunstmuseer, (Silkeborg Kunstmuseum 1990. Rialto Teatret 1991. Kunstcentret Silkeborg Bad 1998 og 2001. Jens Søndergaard Museet Bovbjerg 2003. Kulturcentret Tuskær Fjaltring 2007. Bovbjerg Fyr 2009). Kulturmødet Mors 2015. Samt Det Danske Akademi, Rungstedlund 1990, 2008, 2013.

Og tværtimod hvad jeg tænkte i begyndelsen, oplever jeg nu, at jeg har det helt rigtige køn, den helt rigtige adresse (som pt. er Aarhus) og den helt rigtige alder – og ikke mindst har jeg noget, som jeg har lyst til at beskæftige mig med resten af mit liv.

For jeg forestiller mig, at der ikke findes noget bedre end at fortsætte som jeg er begyndt, idet jeg er overbevist om, at hvis poesien og digtekunsten forfalder, så trues sproget – og dermed hele verden, og jeg i den – af et farligt hukommelsestab.”